Köles felfújt

A köles az egyik legkönnyebben és leggyorsabban emészthető gabonánk.
Élettani hatása:-rákmegelőző-késleltei az öregedési folyamatokat-erősíti a látást-kiváló vashiányos állapotok kezelésére-segít a savtúltengés normalizálásában-gyulladáscsökkentő-szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét-karbantartja az erek falát, a tüdő kötőszöveteit, és az emésztőrendszert-segít a fogak zománcának megvédésében-serkenti az immunrendszert-a szervezetet belülről melegíti-bőrt rugalmassá, hajat fényessé, körmöket erőssé teszi.
Tartalmaz: szilíciumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, B karotint, B1, B2 vitamint
Recept:
2 dl kölest megmosom és megfőzöm 2 dl vízben.
Amikor magába szívta a vizet, hozzáadok 4 dl gabonatejet (tehéntejet) és 3 ek édesítőt (mézet).
Puhára főzöm.
3 tojássárgáját kikeverek 5 dkg vajjal és még 3 ek. mézzel.
Ezt hozzákeverem a kihűlt köleshez.
Felaprított citromfüvet keverek bele (ez elhagyható, kezeletlen citrom reszelt héjával, vagy 2 csepp citrom esszenciával -forever illóolaj- helyettesíthető), és a végén a 3 tojásfehérjéből felvert habot is óvatosan hozzáadom.
Kivajazott tepsibe kb. 35 perc alatt megsütöm. ( 200 fokon- előmelegítve)
Pirosbogyós gyümölcsből készíthetünk mellé egy finom savanykás öntetet.