Színes étrend

2023.08.29

Étkezz színesen:

Minél színesebb az étrended, annál biztosabb, hogy a minden fontos vitamin és nyomelem bejut a szervezetedbe. 

Nézzük színek szerint: 

  • - Piros ételek bőségesen tartalmazzák a linopin nevű antioxidánst, amely többek között a prosztata- és mellrák megelőzésében segít.: paradicsom, görögdinnye, piros paprika, vörös húsú grapefruit. 
  • - Narancssárga színt az alfa- és béta-karotin adja, amit a szervezet A vitaminná alakít át. Az A-vitamin a szem, a bőr, a csontok és az immunrendszer egészségét védi. míg elővitaminjai hatásos antioxidánsként működnek.: sárgarépa, sárgabarack, sárgadinnye, édesburgonya, mangó, narancs, sütőtök, mandarin.
  • - A sárga és zöld növények, különösen a zöld leveles zöldségek kiváló forrása a luteinnek, és a zeaxantinnak amelyek a szem barátai – segítenek kivédeni az időskori sárgafolt-elfajulást. A leveles zöldségek ezen kívül béta-karotinban is gazdagok.: Jó választás a kukorica, a fejes saláta, mángold.
  • - Sötétzöld: a káposztafélék izotiocianát-tartalma serkenti a méregtelenítést vezénylő enzimek működését, így a daganatos betegségek kivédésében lehet segítségedre.: Főzz brokkolit, kelbimbót, karfiolt, kelkáposztát.
  • - kék, lila és bordó: a kék, lila és bordó gyümölcsök rengeteg antocianint és proantocianint tartalmaznak – ezeket az antioxidánsokat a szív és az agy tökéletes működésének támogatásával hozták összefüggésbe a kutatások.: eper, málna, retek, padlizsán, szilva, vörös szőlő
Valentovics Réka
Minden jog fenntartva 2023
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el